Martelaar of object van obsessieve aanbidding?

Esthetische shockart van Ro-Nalt Schrauwen gevuld met symboliek en vrouwelijk schoon. Het is niet in your face, geen pure shockart, maar esthetisch door de sierlijke vormen, de verfijnde uitwerking van het materiaal en de harmonie in het beeld. Hij vangt de werkelijkheid en brengt ons subtiel in verwarring. “Uhm? Wat zie ik ?”


Marjolein Blaauwbroek schreef het volgende als introductie van een expositie in Roosendaal. Uiteindelijk werd het werk geweigerd omdat men bang was dat het te aanstootgevend zou zijn. Hier een impressie.

Love? JESUS!

‘Love? JESUS!’, is een reactie op hoe wij over vrouwen denken door de eeuwen heen. Oude filosofen hadden hun vooroordeel al klaar. Aristoteles bestempelde vrouwen als mislukte mannen en volgens de christelijke denker Augustinus is het de schuld van de vrouw dat de mens seksuele driften kent. De invloedrijke middeleeuwse theoloog/filosoof Thomas van Aquino liet zich inspireren door Aristoteles en Augustinus en benadrukte de ondergeschikte positie van de vrouw. Tot op de dag van vandaag wordt de vrouw vanuit de christelijke cultuur niet altijd in een goed daglicht gezet. Zo werd en wordt Maria Magdalena consequent verward met een vrouw van lichte zeden en werden de namen van diverse belangrijke vrouwelijke leiders zijn verbasterd naar mannelijke.


Opoffering en extase

In ‘Love? JESUS!’ worden afbeeldingen van naakte en schaars geklede dames samengebracht met iconische afbeeldingen van Bijbelse figuren. In sommige composities ontstaat een liefdesverstrengeling tussen die twee uitersten. Want hoe ver liggen lijden, opoffering en extase, een orgasme uit elkaar? Het masterpiece van de serie is Alfa en Omega, hierin komt alles harmonieus samen. Geen collage, maar het vrouwelijk bovenlichaam van kippengaas met Jezus aan het kruis op de plek van de eierstokken en tientallen kruizen door het lichaam, wijzend naar Jezus, waardoor wederom een interessant lijnenspel ontstaat. “God is toch het begin en het einde?”


Dit is niet het einde van het project, maar een doorstart. Mocht je een galerie weten die het aandurft de grenzen op te zoeken, dan hoor ik het graag.

24 keer bekeken0 reacties

Atelier KA-40, Kardinaal Alfrinkstraat 40, 5046HS Tilburg

  • Instagram Social Icon
  • Facebook Social Icon